Így lesz sikeres a konzultáció

Mikor kérj konzultációs alkalmakat, és hogyan készülj rá?

Minden felsőoktatási intézmény záróvizsga szabályzata rendelkezik arról, hogy a szakdolgozat készítése során a konzulens és a végzős hallgató között hány megbeszélés, konzultáció jöjjön létre (általában minimum-maximum keretet adnak meg). Ezeket a lehetőségeket érdemes kihasználni, hiszen fontos és hasznos segítséget jelenthetnek a diplomamunka elkészítésében.

A konzultáció eredményessége főleg Rajtad múlik. Te vagy az, aki záródolgozatot ír, Neked kell tudnod, mire van szükséged (ellenőrzés, bátorítás, konkrét segítség, stb.) Ezért a legfontosabb, hogy kezdeményezz konzultációt, amikor úgy érzed, elérkeztél egy-egy fordulóponthoz az írás során. Azt is tudnod kell, hogy a konzulens nem azért van, hogy „súgjon”, mit írjál. Ne kérj, ne várj tőle olyat, ami etikátlan, vagy a konzulensi pozícióval összeegyeztethetetlen lenne. Elegendő segítséget kaphatsz tőle a szabályok betartásával is.

Konzultációt ezekben az esetekben érdemes kérni:

 • Témaválasztás és hipotézis felállítása során
 • Témavázlat elkészítése után
 • Szakirodalmi kutatás elkészítése után
 • Egyéni felmérés/kutatás terv elkészítése után
 • Elkészült, nyers dolgozat bemutatásához

Természetesen nem kötelező mindegyik alkalommal konzultációt kérned, de ha van rá lehetőség, élj vele!

Így lesz sikeres a konzultáció:

 • Készülj fel rendesen és írd össze előre a kérdéseid, hogy ne felejts ki semmit.
 • A konzulens véleményét, megjegyzéseit jegyzeteld magadnak. Így később a munka során elő tudod venni a jegyzeteidet és fel tudod használni a konzultáción hallottakat.
 • Ha lehetséges, személyes konzultációt kérj (bár ennek a lehetősége a COVID idején viszonylag limitált). Ha ez nem működik, mindenképp próbálj legalább egy videós megbeszélést szervezni a konzulenseddel. Természetesen el lehet küldeni a gondolataidat, a témavázlatot e-mailben is, de lényegesen kevesebb a kommunikáció lehetősége egy elektronikus levélben, mint szemtől szemben (tudod, metakommunikáció….). Sokat segít, ha látjátok egymás gesztusait, mimikáját. Ráadásul élőszóban felmerülhet olyan téma/kérdés is, amire esetleg előzőleg nem is gondoltál.
 •  Ne élj vissza a konzulens idejével. Ne késs, és ne tartsd fel fölöslegesen, hidd el, ezt nagyon értékelni fogja.

 

Mi lesz a konzulensünk számára fontos?

 • Strukturáltság: A dolgozat összképe, strukturáltsága, a szerkesztés módja az első, ami szembetűnik. Egy profi szerkesztés a gyengébb tartalomnak is csak hasznára válik.
 • Nyelvezet: Legyen az értekező próza, vagy műelemzés, esetleg kísérletbemutatás, a lényeg az érthető megfogalmazás és a választékos kifejezésmód. Értelemszerű elvárás az adott téma szaknyelvének megfelelő alkalmazása is.
 • Saját vélemény: Nagyon fontos, hogy a diplomamunkában megjelenjenek saját gondolataink, egyéni véleményünk, hiszen másokét már leírták mások.
 • Támogató ábrák: Szinte minden dolgozat megítélésén javít, ha ábrák, képek, táblázatok is tartoznak hozzá, amik segítik a szöveg megértését, szemléltetik a leírtakat.
 • Lényeges azonban, hogy ezek szépek, igényesen kidolgozottak legyenek (és mindig jelöljük a forrásukat).
 • Tartalomjegyzék: A záródolgozat használhatóbb lesz, ha élünk a modern szövegszerkesztő programok kínálta lehetőségekkel, tehát ellátjuk automatikus tartalomjegyzékkel, használjuk a láb/végjegyzet-funkciókat és hiperhivatkozásokkal is ellátjuk a hivatkozott irodalmat. Ezek nem igényelnek különleges számítástechnikai ismereteket, tulajdonképpen percek alatt elkészíthetők, mondhatjuk, hogy alapfelszereltségei a dolgozatnak.

További kérdések esetén szívesen segítünk:

Molnár Kristóf

Mobil: +36 30 335 9094
E-mail: korrepkristof@gmail.com
Web:  korrepkristof.hu

Megosztás