A profi hipotézis ismérvei

Hogyan válasszunk kutatási kérdést, hipotézist?

Ha megvan a téma és a konzulens is, eljött az idő, hogy mélyebben beleássuk magunkat az előttünk álló feladatba. Legjobb esetben tanulmányaink során már érintettük a kérdéses tárgyat/területet (talán épp ezért is akarunk erről szakdolgozatot írni), ennél is optimálisabb esetben eleve rendelkezünk kérdés/hipotézis-elképzeléssel.

Ha még nincs hipotézisünk, több lehetőség közül választhatunk:

  • Ha előre megadott témát választottunk szakdolgozatunkhoz, akkor feltehetőleg kérdéseket/hipotéziseket is kapunk, kaphatunk.
  • Ha megbízunk a konzulensünkben, felvethetjük neki bizonytalanságunkat a kérdést illetően. Bizonyára kapunk tőle valamilyen segítséget. Arra figyeljünk, hogy ebben az esetben a javasolt koncepciót illik fel is használni a dolgozat során.
  • A leghasznosabb talán az, ha szánunk rá némi időt, és keresgélünk a témával kapcsolatban az interneten. Az esetek többségében találunk olyan cikket, tanulmányt, írást, ami ötletet adhat kutató kérdésünk, illetve hipotézisünk megtalálásához.

Összegezve:

A szakdolgozat során körüljárt kérdések, illetve a hipotézis tekintetében olyan témát érdemes választani, ami valami miatt érdekes, nem szokványos, mérhető, vizsgálható. Amit van mivel összevetni és van hozzá elérhető szakirodalom. 

Ha sikerül ilyen témát találnunk, akkor érdemes ellenőrizni az elképzelésünket egyrészt a Google, másrészt a konzulensünk segítségével. Így sok felesleges munkától kímélhetjük
meg magunkat.

Érdemes még egy apró szempontot figyelembe venni: elképzelhető, hogy a választott
témánk szomorú vagy lehangoló, mégis érdemes olyan szögből megvizsgálni, aminek van valami pozitív, reményt adó kicsengése. Ezzel kvázi „értelmet adunk” a záródolgozatban elvégzett munkának.

További kérdések esetén szívesen segítünk:

Molnár Kristóf

Mobil: +36 30 335 9094
E-mail: korrepkristof@gmail.com
Web:  korrepkristof.hu

Megosztás