A kutatás menete és aranyszabályai

Ha már tisztában vagy azzal, miről is szól majd a szakdolgozatod, itt az ideje elkezdeni a kutatást, azaz a vonatkozó szakirodalmat összegyűjteni. Ma már az internet segítségével ez könnyen teljesíthető.

1. Nézd át a kar/szak záródolgozattal kapcsolatos követelményeit.

Valószínűleg találsz majd a szakirodalommal kapcsolatosan is néhány elvárást. Ezeket
mindenképp tartsd szem előtt, hiszen kár volna ilyen apróság miatt fennakadni a rostán.

2. Keress rá a neten a témavázlatod pontjaira

Ez a legegyszerűbb módja a kutatásnak. Vedd elő a témavázlatod, és keress rá minden pontjára kulcsszóként a neten (akár 2-3 szavas kombinációkban is). Ma már az egyszerű keresők mellett szakmai cikkeket, könyveket, publikációkat szűrő keresők is léteznek. Feltétlenül próbáld ki, mit tudnak! Ilyen például a Google Scholar.

3. Gyűjtsd össze a találatokat

Az esetek többségében sok találatod lesz, amiket érdemes összegyűjteni (általában a Google kiadott találatok 1-3 oldalát érdemes átnézni). Ne lepődj meg, akár 50 tételes listád is lehet. Ezt a potenciális irodalomjegyzéket először át kell nézned, hogy csak a megbízható, elfogadható források maradjanak benne. A többit tedd félre, hátha mégis „ráfanyalodsz” később!

4. Szelektáld a találatokat

A különböző szakok/karok elvárásai nagyban eltérhetnek, mégis van pár alapszabály: elsődleges forrásokat keresünk, és ha lehet, kerüljük a szótárakat, enciklopédiákat (sajnos a Wikipédiát sem szeretik a konzulensek). Olyan anyagot használj fel, aminek a szerzője beazonosítható és van is szoros köze az adott témához (önjelölt „tudósok” nyilvános blogbejegyzései nemigen felelnek meg ennek a kitételnek). Már meglévő diplomamunkákat is találhatsz, ezeket azonban első sorban „inspirációként”, záródolgozat-mintaként, illetve irodalomjegyzék-bővítő jelleggel érdemes felhasználni.

5. Oszd fel internetes és könyvtári forrásokra

A meglévő listádon érdemes külön gyűjtened az interneten, illetve a csak a könyvtárban
elérhető forrásokat (ebből valószínű, hogy csak pár lesz).

6. Nézd meg a begyűjtött források irodalomjegyzékét is

Ha úgy érzed, nem találtál elegendő anyagot, érdemes a már megtalált források irodalomjegyzékét is átnézni, hiszen azokban is találhatsz újabb utalásokat, hivatkozásokat.

7. Egyeztesd a szakirodalmat a konzulenssel

Ha mindezzel megvagy, célszerű egyeztetni a konzulenssel, aki vagy elfogadja az elkészült
irodalomjegyzéket, vagy jelzi, hogy mi az, amit ne használj, vagy javaslatot tesz a bővítésre.

További kérdések esetén szívesen segítünk:

Molnár Kristóf

Mobil: +36 30 335 9094
E-mail: korrepkristof@gmail.com
Web:  korrepkristof.hu

Megosztás