Minden, amit a témaválasztásról tudnod kell

Közeledsz a felsőfokú tanulmányaid vége felé, amiben az egyik utolsó nagy próbatétel a
szakdolgozat elkészítése. Nagyon fontos a jó témaválasztás, úgyhogy kezdjük is ezzel!

Ezeket a szempontokat vedd figyelembe a témaválasztásnál:

1. Tájékozódás és a követelmények ismerete:

Mielőtt bármibe belekezdenél, tájékozódj a főiskolád / egyetemed elvárásairól, hiszen ez intézményenként változó. Nézz utána a szakdolgozat formai és tartalmi követelményeinek, ismerd meg az ajánlott témákat és a szóba jöhető konzulenseket.

2. A témához konzulens is jár:

A dolgozat témájának kiválasztásával egyúttal konzulenst is választunk, érdemes ezt jól megfontolni. Mindenképpen olyan konzulenst válasszunk, akinek a véleményében, ítéletében megbízunk, akivel úgy gondoljuk, eredményes kommunikációt tudunk majd folytatni a szakdolgozatírás során. Tájékoztassuk őt elképzeléseinkről, kérjük ki véleményét a témavázlattal, a szakdolgozat elképzelt felépítésével kapcsolatban, és nyugodtan kérjünk tőle segítséget, ha úgy érezzük, elakadtunk a dolgozatírás közben.

3. A téma újszerűsége, egyedisége és relevanciája:

Fontos szempont, hogy olyan témát válasszunk, ami tényleg érdekel, hiszen néhány hónapon keresztül folyamatosan azzal kell majd foglalkoznunk. Mielőtt döntenénk, érdemes megnézni a már elbírált szakdolgozatok, diplomamunkák adatbázisát is, és hogy van-e
hozzá elegendő szakirodalom, kutatási eredmény.

Ha túl népszerű témát választunk, akkor – bár valószínűleg sok szakirodalom lesz – fennáll a veszélye annak, hogy sokan feldolgozták már, és nehéz lesz a témát új megvilágításban feltárni.

Ennél talán csak az lehet a nehezebb, ha túl egyedi témát választunk, hiszen ilyenkor általában kevés a szakirodalom, ami megnehezíti a dolgozatírást és hátrányt jelenthet az elbírálás során is.

4. Címadás:

A szakdolgozat/diplomamunka címadásánál találjuk el az arányokat. A cím ne legyen túl általános, mert felróhatják nekünk, hogy nem dolgoztuk fel teljes egészében a választott témát. Túl specifikus se legyen a cím, hiszen így magunkat kötjük gúzsba, mert menet közben apró eltérések, változtatások előfordulhatnak. 

A legszerencsésebb, ha egy közepesen általános főcímet és egy pontosító alcímet választunk.

Összegezve:

A szakdolgozat témájának kiválasztásakor fontos szempont a személyes érdeklődésünk, és hogy mennyi időt tudunk a szakirodalom gyűjtésére, az esetleges kutatásra és az írásra fordítani. Ha tudjuk, hogy időszűkében leszünk, akkor érdemes valami egyszerűbbet választani. Ha sok időnk és még több lelkesedésünk van – ami ideális végzőssé tesz minket – akkor választhatunk speciális, több munkát igénylő témát is. A lényeg, hogy amit választunk, azt mind a formai, mind a tartalmi követelményeknek megfelelően képesek legyünk elkészíteni.

További kérdések esetén szívesen segítünk:

Molnár Kristóf

Mobil: +36 30 335 9094
E-mail: korrepkristof@gmail.com
Web:  korrepkristof.hu

Megosztás